Det er på tide å droppe nyttårsforsettene og sette mål som du faktisk ønsker (og gidder) å følge.

Hvor er logikken i å sette et helårsmål mens du sitter drita full i dressen/penkjolen og skyter raketter i øst og vest?

«I år skal lære jeg endelig ta opp wakeboarding igjen!», «nå skal jeg ta meg sammen og lære meg et nytt språk», og klassikeren «SK20XX!!!!» Nyttårsforsett trenger ingen introduksjon, riktig det – hele konseptet trenges faktisk å skrotes.

Ok, så tar jeg muligens alt dette litt for alvorlig. Jeg sliter bare med å ha sympati for hver eneste angrende synder som skal sitte og synse over hvorfor nyttårsforsettet gikk til helvete.

Akkurat som at det kom som et sjokk.

«Altså, jeg tror bare at nyttårsforsettet var litt feil. Dessuten er spansk et litt teit språk uansett». Det tar du grundig feil, spansk er dritkult. Men én ting har du helt rett i, og det er at målet ditt suger. Dessverre finnes det andre problemer også. La oss liste dem opp.

1. Du vet ikke hva du vil

Et av problemene med å sette mål på grunnlag av hva du føler i øyeblikket, er at avgjørelsen ikke baseres på hva du faktisk vil. «Folk vet ikke hva de vil ha», sa Steve Jobs, og fyren hadde helt rett. Veldig ofte, altfor ofte faktisk, tar vi valg basert på hva vi skulle ønske oss. Men livet ditt er ikke fuckings julaften – du skal ikke sitte og ønske deg frem. Gjør du nettopp dét, skraper du bare på overflaten av sannheten.

Hør her: Vi bestemmer oss ikke alltid for å gjøre ting på grunnlag av hva vi selv vil, innerst inne, men ofte på grunn av hva målet kan tilføre selvbildet vårt, eller enda verre: på grunn av andre personers meninger.

Du lurer sikkert på hvordan du kan vite hva du vil. Det er vanskelig, men du kan komme litt nærmere sannheten ved å bruke The Five WhysGanske enkelt er The Five Whys en teknikk som hjelper deg å komme til bunns i hvorfor du skal gjøre noe. Tenk på denne teknikken som den late broren din som ligger i sofaen og spør brydd om hvorfor han skal gjøre noe som helst.

Sjekk denne spennende dialogen:

«Jeg skal begynne å spille trommer!»

Why? (1)

«Fordi det er morsomt.»

Why? (2)

«Fordi Dave Grohl gjør det, og han rocker!»

Why? (3)

«Fordi han spiller i store band og er på TV hele tiden.»

Why? (4)

«Fordi han er kul og har litt sånn fuck you-faktor! Dama mi synes han er rå.»

Why? (5)

«Fordi han har draget og vasser i damer.»

Så, det du kan dra ut av dette er at du faktisk ikke vil spille trommer. Du ønsker ganske enkelt å bli kjent og få din andel med oppmerksomhet og damer. Ikke noe galt med det, altså, men det er noe helt annet enn du så for deg i utgangspunktet (noen vil si at det er omtrent det samme, men det er en diskusjon som må tas en annen gang).

Nå kan du argumentere med at denne metoden kan dra ut entusiasmen ut av et hvert mål, men teknikken tar kort tid, den avslører motivasjonen bak målet og ikke minst, sparer deg for et halvt år med halvveis jobbing mot fiasko. Bruk denne metoden min venn, og du slipper å halte deg gjennom hverdagene med helt ubegrunnet dårlig samvittighet.

2. Målene dine er ikke bærekraftige

Hva er vitsen med å sette i gang en hel prosess om du ikke er i stand til å følge målet over lengre tid?

Motivasjonen din er svært viktig her. For sjekke egen motivasjon må du faktisk belage deg på å bruke litt av din egen hjernekapasitet, være ærlig med deg selv og svare oppriktig på spørsmålet: «Har jeg virkelig lyst til å dra på Zumba-trening, tre ganger i uken, hver jævla uke i ett år?» Nei? Så gi faen i det da.

Et annet, og kanskje enda viktigere premiss, er å gjøre målene tydelig og lette å forholde seg til. Du må med andre ord gjøre målene dine SMARTe.

SMART står for:

S – Specific: Målet ditt må være spesifikt.
M – Measurable: Målene ditt må være målbart.
A – Achievable: Målet må være mulig å oppnå.
R – Relevant: Det må gi mening for deg, gutt/jente.
T – Timely: Målet må være tidfestet.

Et «dumt» mål er «jeg skal miste vekt.» Det er svakt, uklart og en provokasjon for profesjonelle målsettere verden over. Tenk så mange personer du skuffer med dette skakkjørte togkræsjet av et mål. Skjemmes burde du, din jævel.

En SMART og sunn versjon av dette rævva målet er: «Jeg skal miste 3 kg innen 04.04.2018, og det skal skje ved hjelp beinhard styrketrening sammen med kompisen min, Knut Morten. Han er faen så sterk, den gutten.»

Sånn!

Dette målet er spesifikt (du vet hva du skal gjøre, altså miste vekt), det er mulig å måle (ved hjelp av en badevekt), det er mulig å oppnå (tre kg på fire måneder er mulig det, eller?), det gir forhåpentligvis mening for deg (husk det jeg sa om motivasjon ovenfor, kjære deg). Ikke minst har målet en tydelig tidshorisont.

Jack-fuckings-pot!

Over til neste problem.

3. Du investerer ikke nok tid i arbeidet

Rom ble ikke bygget på en dag, og så videre. Hvis du ønsker å nå målene dine, må du sette av tid til å jobbe mot dem med jevne mellomrom. Det innebærer å si nei til ting som står mellom deg og suksess.

Det er hyggelig å bli invitert på en pils, men hvis du har sagt til deg selv at du skal lære deg 30 nye ord på Esperanto akkurat den ettermiddagen, så sier du nei takk og foreslår å drikke pils en annen dag. Nå er det helt på sin plass å bli mobbet for å prioritere Esperanto foran pilsing, men husk at dette er ditt mål og uansett hvor teit det er, bør folka rundt deg respektere valgene dine. Bare si «deal with it» eller gå stille fra forespørselen uten å si noe som helst – det kan også funke.

Husk: Alt dette velger du helt selv. Det er faktisk ekstremt viktig å huske på at du har valgt dette selv. Ikke legg skylden på andre, eller bruke tiden din på å syte over hva du «må» gjøre, eller hva du heller ville gjort. Du «må» ingenting. Velger du å sette deg et mål, et mål som du virkelig ønsker å nå, tar du selv ansvar for å jobbe mot målet.

Nå som jeg har fått kjeftet litt på deg, er det på tide å bevege oss til fjerde og siste problem.

4. Underbevisstheten din er et rasshøl

Det finnes smarte folk der ute som påstår at underbevisstheten vår tar ulike valg gjennom dagen for å nå ulike målsettinger. Som oftest vinner sinnet her. Faktisk oppnår underbevisstheten nesten alltid målet sitt!

«Men faen, det er jo kult da! Det betyr jo at jeg vinner, hver dag.»

Vel, hold your horses. Det er ikke så enkelt.

Problemet er at de målene underbevisstheten har satt, ikke nødvendigvis stemmer overens med de bevisste målene du har. Hvis du innerst inne ikke tror at du er kapabel til å bli godt trent – altså underbevisst, så tar sinnet valg som fører deg i en utrent retning, uten at du er klar over det selv!

Ting tyder på at underbevisstheten vår styrer mer enn vi tror. Derfor, hvis du virkelig ønsker å oppnå noe, må du virkelig ha troen på at du klarer det. Alternativt kan du være oppmerksom på at underbevisstheten din kan spille et puss og forsøke å lure inn noen poser Sørlandschips underveis i dietten din. Ja, jeg vet – for et rasshøl.

Sånn! Nå har du forhåpentligvis lært å sette gode mål som gir mening. Fly min kjære venn, eller gi faen.