Hvem hadde trodd at camping skulle bli populært igjen? Vanlife-bevegelsen har spredd seg sakte men sikkert til Norge, og surfere/hipstere/lifere (behold uttrykkene som passer) landet rundt bygger om varebiler til små hjem på fire hjul.

Birk og Sara er en del av denne bevegelsen. Og selv om Instagramfeeden til paret er i overkant pen, handler livet på landeveien om noe mer enn å være trendy. Jeg har spurt byggeansvarlig i prosjektet, Birk Haaland, om alt fra kostnader til byggetips.

Dere har valgt å bo i en selvbygd bobil. Hvor fikk dere ideen og inspirasjonen fra?

Jeg fikk ideen for flere år siden, rundt da vanlifebevegelsen startet i USA. Sara var skeptisk en god stund, men så fort vi kom oss ut på veien ble hun overbevist. Inspirasjonen til løsningene er en blanding av de behovene vi ønsket å fokusere på, og vår egen fantasi. På Instagram og Youtube er det mange som deler ideer og instruksjoner, og så er vi heldige som kjenner flotte folk i omgangskretsen vår. De har hjulpet oss mye med gode tips og triks!

A post shared by Birk&Sara (@surftripping) on

Noen velger å bruke nye og lettere materialer, mens andre satser på gjenbruk. Hva gikk dere for, og hvorfor?

Vi ønsket å vise at det går an å bygge noe uten å bruke de dyreste materialene. Noe er resirkulerte paller, noe er gjenbruk fra Finn og bruktbutikker, og noe har vi kjøpt nytt fra Montér og IKEA. I tillegg har vi benyttet oss av solceller på taket slik at vi ikke er avhengig av å koble oss på noen eller en campingplass. Vi har også en stor vanntank som gjør at vi klarer oss en god stund uten å måtte fylle på vann.

Gjorde dere hele jobben selv eller?

Vi strippet bilen helt ned, gav den en solid vask, og startet på moroa! Alt er gjort selv, men vi har fått mye god hjelp av bestefaren min som har god erfaring med bygging. Vi har også fått masse gode tips fra venner som kan rørleggeryrket og kjøkkenbygging.

Ble det jævlig dyrt?

Bilen kom på 83 000 kroner, og så har vi lagt til 50 000 kroner ekstra. Men det beløpet runder nok 60 000 kroner når vi drar på rundreise i Europa til neste år.

A post shared by Birk&Sara (@surftripping) on

Anbefaler dere andre å gjøre alt ferdig først, eller bygge litt og litt og heller legge til ting etter hvert?

Den vi har nå er faktisk den andre bilen vår. Vi er uten tvil mer fornøyd med denne, nettopp på grunn av de erfaringene vi gjorde oss med den første. Det handler for det meste om å bli kjent med livet på veien og behovene som plutselig dukker opp, men samtidig er det svært utfordrende å reise rundt i et uferdig prosjekt.

Men hvis du måtte velge på nytt?

Jeg tror svaret her blir et slags høna eller egget-dilemma, fordi du får gjerne noen åpenbaringer underveis. Men ja, det er nok best å bli ferdig før du flytter inn. Jeg anbefaler uansett å tenke nøye gjennom hva bilen skal brukes til. Husk at behovene vil være svært ulike fra person til person. Bruker du bilen til helgeturer og korte ferier, vil du ha helt andre behov enn noen som vil opp i fjellet for vintersesongen.

Skjønner. Så hva vil du si er den største fordelen med å bo på landeveien?

Det er uten tvil den utrolige frihetsfølelsen. Du kommer så tett på naturen, samtidig som du alltid har hjemmet ditt med deg i tilfelle du vil ta en powernap eller lage litt mat.

A post shared by Birk&Sara (@surftripping) on

Den største ulempen?

Lett: Å ikke ha dusj. Da vi kjørte gjennom Nord-Norge i sommer ble det rutine å lete etter bekker langs veien, og jeg tuller ikke når vi sier det var snø lenger oppe i de bekkene vi fant – iskaldt var det! Det kjørte flere forbi, og de tittet litt ekstra etter de to tullingene som løp i håndkle langs veien for å komme inn i bilen så raskt som mulig.

Men det finnes vel større utfordringer enn å få seg en dusj? Det er mange som vurderer å flytte ut i campingbil for å få mer frihet, men som rett og slett ikke ser hvordan livet på landeveien kan kombineres med jobb. Har dere tips her?

Akkurat nå er situasjonen slik at vi er hjemme og jobber mye for å spare opp midler til reising. Drømmen er å kunne selge bilder, blogge underveis og få tak i sponsorer. Jeg har også planer om å lage kurs som vi kan holde mens vi reiser rundt.

A post shared by Birk&Sara (@surftripping) on

Kult! Da har jeg et siste spørsmål, og det er ganske så dypt, så hold deg fast: Hva er viktigst for dere i livet, og hvordan vil dere leve det best?

Det har gjerne blitt mer og mer tydelig at det viktigste er å prøve og feile. Men, uansett hvor mange ganger du feiler er det viktig å være tålmodig med seg selv og andre. Vi har definitivt vokst mye, og har fremdeles en lang vei å gå. Normene og de store planene som det kollektive samfunnet har for «oss» kan til tider være ødeleggende. Vi anbefaler derfor alle å finne sin egen drøm, og følge den på egne premisser. Vi tror vi trenger så mye, men som oftest så gjør vi ikke det!