Droner er overalt nå til dags. Farkostene som før var ganske så utilgjengelige er nå å finne i de fleste varehus rundt omkring i landet. I tillegg har droner en unik gadgetfaktor, og det har nok noe å si for interessen.

Men selv om tilbudet og utvalget er ganske godt i dag, er det ikke noe tvil om at droner er kostbare. Det er ikke morsomt å blåse 8 000 kr på noe som potensielt kan ende opp i utstyrsboden etter hvert som interessen falmer.

Så hvordan vet du at droneflyging passer for deg? Jeg har tatt en prat med Eirik Alstad og spurt om hans beste nybegynnertips.

For lesere som ikke vet hvem du er, kan ikke du starte med å fortelle hva du jobber med og hvor du bor?

Selvfølgelig! Jeg kommer fra Leknes i Lofoten, men bor i Bergen sammen med samboeren og sønnen vår. Jeg jobber med droner og flyr dem også på fritiden.

Hvorfor flyr du drone? Kan du ikke bare gjøre som folk flest?

Vel, interessen for foto var der fra før, og jeg er glad i gadgets og ting som flyr. Som liten elsket jeg å fly Widerøe siden jeg kunne nyte landskapet fra flyvinduet. Med drona kan jeg gjøre det samme – samtidig som jeg drikker kaffe i turstolen. Det er også lett å bli kjent med områder, og fly inn i forskjellige kriker og kroker som jeg ikke ser fra bakken eller der jeg står.

Right. Kostnadsbiten er jo ganske sentral for mange som vurderer et kjøp. Hva tenker du? Er det nødvendig å blåse flere titusener, eller kan man teste interessen med en billigversjon?

Dersom du er helt sikker på at du vil ta bilder og video fra høyden, så bør du nok opp i 5000-kronersklassen. Du kan bygge din egen drone, men du har ansvar for sikkerheten til deg selv og andre under bruk, og da bør du gå før systemer som du kan stole på. Selvbygd drone anbefaler jeg derfor ikke! En lur løsning kan være å teste ulike modeller hos en forhandler – det finnes flere der ute som lar deg prøvekjøre eller leie. Finn.no er også en mulighet, men som alltid er det en risikabelt å handle brukt.

Kjerringøy ? ?Mavic Pro

A post shared by Eirik (@eiruk) on

Okey, men hva om jeg ønsker å øve meg litt over lengre tid?

Min oppfatning er at de fleste ikke er usikre på selve fotobiten; de er gjerne i tvil om de faktisk får til å fly en drone i det hele tatt. Hvis du kjenner deg igjen her, kan du ta turen til Clas Ohlson og kjøpe en billig drone – uten kamera – til rundt 300 kroner. Da kan du fly litt rundt og få en følelse på om det er noe for deg i det hele tatt – uten å knuse sparegrisen. Hvis du har kontroll på en billigmodell, er det et godt tegn!

Så hva skiller de dyre fra de billigste dronene?

Det går egentlig mest på kamerakvalitet og portabilitet. For eksempel har ikke Mavic Pro den aller beste kamerakvaliteten, men til gjengjeld er den mer praktisk enn mange andre droner. Du må nesten bare finne ut hvor mye penger du er villig til å bruke, hvor god kamerakvalitet du trenger og om du kommer til å drasse mye rundt på den. Jeg har selv en Mavic Pro, og er kjempefornøyd med måten den kan legges sammen til en liten klump – den går veldig lett ned i sekken.

Greit å vite! Men du nevnte sikkerhet her tidligere. Er det så viktig da?

Ja! Som dronefører har du selv et ansvar for å følge reglene satt av Luftfartstilsynet. De er ganske enkle og bør pugges før du starter å fly. Jeg var på en festival her i Bergen nå nylig, og da var det en lokalt helt som fløy drone over en haug med folk. Det er selvfølgelig ikke lov, og fyren fikk fradratt dronen og en solid bot på 8 000 kroner. Mange ser på droner som leketøy, men de kan være ganske farlige. Er de tunge nok kan det i verste fall gå liv.

The mighty Haveren ⛰ ?Mavic Pro

A post shared by Eirik (@eiruk) on

Har du råd til hvordan en dronefører bør ta hensyn til omgivelsene?

Det er ikke lov å ta bilder eller filme andre personer uten tillatelse. Du må gjerne fly dronen over folketomme områder, men det er ikke greit å fly over enkelte personer flere ganger – da har man definitivt krysset grensen. Det samme gjelder forøvrig for private eiendommer.

Hva sier du til folk som er livredde for at stillheten i skog og mark skal bli avbrutt av kontinuerlig vining fra en armada av farkoster?

Jeg skjønner bekymringen, men tror ikke det kommer til å bli et problem. Det er rett og slett fordi droner er priset såpass høyt for tiden, og det demper etterspørselen noe. Men det er klart, på enkelte turistattraksjoner og landemerker er du nesten dømt til å bli litt plaget.

Men er det sunt at vi skal ta bilder og video av alt vi gjør, fra alle vinkler? Hva gjør du selv for å begrense dronebruken og bare nye øyeblikket?

Jeg prøver å leve i nuet, men må innrømme at det kan være hardt til tider. Noen ganger kjenner jeg at det klør etter å få ut dronen, men jeg må bare heve terskelen og velge å være til stede. Jeg prøver å poste høy kvalitet på Instagram, så det gjør behovet for å filme «alt» litt mindre. Kvalitet trumfer kvantitet!

Eirik testet nylig filtre fra PolarPro for Scandinavian Drone. Testen finner du her.