Anette og Susanne fra Radical Broccoli lever plastfritt i hele februar. I mellomtiden anbefaler damene at du lærer deg å spise litt sunnere. 

Hvordan går det om dagen?

Det går så det suser, over all forventning egentlig. Vi prøver å vende oss til bylivet igjen etter å ha vært noen måneder i Portugal og er også i gang med plastfri måned. Det har vært ganske øyeåpnende til nå.

Hvorfor trenger verden Radical Broccoli?

Brokkoli er faktisk sykt sunt! Hehe, neida. Vi tror verden trenger noen gærninger som satser alt for det de tror på. Vi ønsker å forandre verden til det bedre og gjøre havet litt renere. Det er rett og slett på tide med en radikal, positiv endring.

Dere er ikke tvillinger, nei? Så dere er kusiner, søstre, tante-niese? Folk trenger et svar, vennligst oppklar.

Vi får veldig mange forskjellige spørsmål her. Noen ser ikke at vi er i familie og andre tror vi er identiske tvillinger. Er ikke det rart? Den sanne historien er at vi er søstre.

Takk gud for den oppklaringen. Jeg har fått meg med at dere lever plastfritt i hele februar. Hvordan skal det gå?

Ja, vi tok utfordringen på strak arm på VGs Snapchat, men noen dager senere lurte vi på hva i alle dager vi hadde tenkt da vi sa ja. Vi tror det kommer til å gå bra, men at det vil kreve mer planlegging og tålmodighet enn før, og at det kan bli ubehagelig i matbutikken hvis vi skal prøve å legge igjen plastemballasjen vår der. Heldigvis har vi verdens kuleste følgere på Instagram, og flere har blitt med på utfordringen med vår helt hjemmesnekrede hashtag #plasticfreeRB. Det er så motiverende og inspirerende at vi faktisk blir helt rørt. Så det er bare å slenge seg på om det så er for en dag eller ti!

Hvilke forhåndsregler må dere ta for å klare akkurat det?

Vi har satt ned noen regler. Blant annet skal vi ikke kaste noe av det vi har fra før av – det ville ikke vært spesielt miljøvennlig. Det er også lov til å gå på en smell, men alt skal dokumenteres. Vi kommer ikke til å jukse, for vi vil virkelig se om dette lar seg gjøre.

Dere har vokst mye raskere enn vanlige brokkolier. Hva skyldes suksessen?

Vanskelig å si. Vi er to doere med veldig hjelpsomme venner og bekjente. Det er også deilig å gjøre det man elsker hver eneste dag. Det har sikkert en effekt!

Ok, da har jeg fått liret fra meg litt grønnsakshumor. På tide å med noen spørsmål for fansen. Dere fronter #TAVAHA, Infinitum Movement og lignende initiativ. Hvorfor er det så viktig å fokusere på avfall og plast akkurat nå?

Selv om plast kan være en god ressurs, er det ikke bærekraftig slik det brukes i dag. Det produseres 300 millioner tonn plast hvert år hvor halvparten er til engangsbruk. Samtidig havner åtte millioner tonn plast i havet, og det tilsvarer et lastebillass med plast i minuttet. Dette høres kanskje stort og fjernt ut, men det fisken spiser, spiser du.

Nei faen, ikke kødd med «fesken». Fortell mer!

Vi er også avhengig av havene for vår overlevelse, og ikke minst har havet gitt oss så mye at det er på tide å gi noe tilbake.

Er det noen som kan fikse dette her da?

Vi tror vi er på randen til et gjennombrudd i verden når det gjelder å spikre verdien på plast og avfall. Blant annet kjenner vi en kar som skal finne ut hva slags produkter vi kan lage av havplast. #TAVAHA hele veien fra handleturen til søppeldynga!

Jeg føler resirkulering og miljø er hammeren i hipster-toolkitet nå om dagen. Er det noe som frontes på grunn av at det er in, eller fordi det faktisk finnes mange unge der ute som er villige til å ta ansvar?

Ja, plast og avfall er like trendy som surfing og kombucha, men uansett hvorfor du hiver deg på så heier vi så innmari på det.

Instagrammen deres er fulle av grønne oppskrifter, tips og triks. Bør alle spise mer grønt (eller plantebasert/vegansk), og hvorfor?

Det er så utrolig mye mer miljøeffektivt å spise planter og grønt, fremfor å gi det til dyrene og bruke masse tid, penger og ressurser på å produsere mat av dem igjen. Dessuten er det mye sunnere, og dyrene får et bedre liv. Sa noen win-win?

Win-win! Se for dere følgende: Jeg heter Hans Espen, er 54 år gammel og går rundt i Liverpooldrakta mi 70 prosent av uka. Vom. Fiser mye. Måne. Jeg har fortsatt litt Blekkulfentusiasme inni meg, men det er så inni helvete lite kult å sitte å knaske tofu når gutta kommer over på kamp. Jeg har lyst til å være med på miljøskiftet, men skifter heller kjønn enn å bli veganer eller veggis på heltid. Hva kan jeg gjøre, og hvor bør jeg søke råd?

Én ting er at det ikke er kult for gutta, men på et eller annet tidspunkt må man få hodet ut av rævva, hvis det er lov å si. Det beste rådet vi har er å begynne med deg selv. Det er antagelig noen helseplager du er keen på å bli kvitt, og som kan bli litt bedre ved å innføre «ei litta» kjøttfri dag i uken. Kanskje du til og med får ekstra kos fra dama, hvem vet? Når du ser de positive ringvirkningene, kan du like greit fortsette med å bytte ut kjemiske vaskemidler og produkter med miljøvennlige. Det beste med å gjøre noe bra for miljøet er jo at det er gøy og føles bra. Før du vet ord av det sitter gutta med kikertburger i den ene hånden og hjemmelaget kombucha i den andre. Hipstere.

Dauer jeg av proteinmangel ved å spise mer grønt?

Tror kanskje heller den vommen din setter deg i faresonen. Plantebasert mat er full av nydelige proteiner og masse næringsstoffer.

Veganere, vegetarianere, frutarianere; bidrar stereotyper og båser til at folk kvier seg for å gjøre livsstilsendringer?

Ja, kanskje det. Vi prøver selv å unngå å sette ting i bås, fordi vi alltid søker etter ny informasjon og vil ta ting i betraktning ettersom vi lærer mer. Heia de som bruker båser til å inspirere, men man kan gjøre fantastiske ting uten å navngi livsstilen sin.

Nå har dere vært sjukt flinke til å svare på en drøss med seriøse spørsmål. Over til noe lett: Hva publiserte dere på Instagram sist, og hvorfor?

Vi publiserte et bilde av vår første plastfrie innhandling for å vise frem hvor nydelig vakkert det ble.

Hva spiste dere til middag sist?

Vi spiste suppe laget av grønnsakene vi fant som ikke var pakket inn i plast. Det ble rødbeter, kål, poteter og kokosmelk, med en siderett av søtpotetfries krydret med tørkede urter. Og verdens beste sjokkis, Ombar, til dessert.

Hva er deres neste surfedestinasjon, og hvorfor?

Portugal, fordi der har vi får kjære farmor som vi reiser ned for å ta vare på. Vi har en stor familie der nede som vi er veldig glade i. Bølgene er ganske utfordrende i Portugal, men det er jo helt topp å ha den erfaringen når man drar til andre surfedestinasjoner.

Vanlifebølgen har gått over landet som en monsun. Når blir det kult å campe i vogn igjen?

Har faktisk ikke peiling, vi har ikke gjort noen av delene. Men det ser jo latterlig kult ut da! Ja takk til invitasjoner.

Hvis det blir kult igjen en gang i fremtiden, hva skal vi grille i grilldressene våre om vi ikke kan kaste Gilde grillpølser og tørre Indianerbrød på grillen? Jeg sliter med å se Ole Ivars steke Oomph! og røre quinoa i spikerteltet. Vennligst ikke foreslå marinert aubergine som bacon, det kommer aldri til å aksepteres i dansebandmiljøet.

For det første utvikles det vilt kule produkter, bare se på Impossible Burger. Halve Silicon Valley har investert i den, og det er ikke uten grunn.

Og for det andre, så?

For det andre tror vi kanskje den holdningen er litt utdatert i fremtiden, den nye generasjonen har skjønt verdien av å leve sunt og miljøvennlig, og at pølser ikke ser så bra ut på Instagram.

Jøss, snakk om å leve for Instagram! Til slutt, et litt morbid spørsmål: Hvordan ønsker dere at verden skal huske dere?

Vi håper at vi blir husket for den sykt kule festen vi skal ha når Norge blir kåret til verdens mest miljøvennlige land. Leonardo DiCaprio kommer selvfølgelig. Dere er også invitert!

Tuuusen takk, så hyggelig. Mer brokkoli til folket!

Følg Radical Broccoli på Instagram og besøk nettstedet deres for litt ekstra inspirasjon.