Surfing er i ferd med å bli allemannseie, og norske strender begynner for alvor å fylles opp med surfere i alle aldre. Norske surfefotografer derimot – dét finnes det ikke så altfor mange av.

Hvorfor?

Vel, det holder ikke bare å ha talentet i orden – du må også være tålmodig, sta og ikke minst villig til å ha det kaldt og surt.

Én av disse fotografene er stabeisen Andreas Wolden. Du finner som regel Lofotværingen på Unstad, jaktende etter det beste objektet – uansett vær og forhold.

For oss som henger etter og er litt blanke på fotofronten, kan det enorme utvalget av kameraer og linser virke svært overveldende. Bør du kjøpe et nytt kamera, eller kan du starte med mobilen? Andreas har svart etter beste evne:

Hei Andreas! For de som ikke kjenner til deg, kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg er 37 år, bor på Bøstad i Lofoten og jobber ved Havforskningsinstituttet. På fritiden tar jeg bilder – enkelt og greit.

Du er for tiden ganske så aktiv på Instagram, og begynner å få en god følgerskare. Når begynte du å ta fotografi seriøst?

Ja, jeg prøver å poste regelmessig på Instagram, men poster nok kanskje mindre om sommeren. Da er det generelt mindre og dårligere surf. Jeg har tatt bilder i omtrent ti år, men det er nok de siste tre årene jeg har tatt det seriøst og funnet ut hvilken fotosjanger jeg vil satse på.

La oss si at jeg har lyst å begynne å ta bilder. Hvor starter jeg?

Hvis du har lyst å starte med foto, så er det ikke nødvendig med det dyreste utstyret. Finn et kamera innenfor ditt budsjett, og konsentrer deg om å lære innstillingene, samt hvordan du bruker lyset ute. Når du mestrer dette og føler at utstyret begrenser deg, først da kan du tenke på å oppgradere.

Kan jeg gjøre dette med mobiltelefonen?

Mobilkamera har faktisk blitt veldig bra! Mange av de nye modellene lar deg ta bilder i rawformat, noe som gir deg langt bedre redigeringsmuligheter. Du kan også justere lukkertid og blender manuelt, som gjør at du faktisk kan ta helt greie nordlysbilder.

Men det er vel ingen tvil om at speilrefleks leverer best. Problemet er å velge rett kamera, siden utvalget er så utrolig stort. Hvilke anbefalinger har du til nybegynnere som skal kjøpe sitt første speilrefleks?

Alle lurer på hva som er best av Canon, Nikon, Sony og så videre. Sannheten er at de fleste kamera i dag er like gode, så velg heller det som ligger best i hånden din. Det viktigste er uansett ikke kamerahuset – det er linsa som er viktigst, og det er der du bør legge pengene.

Hvilke anbefalinger har du til teknikker og innstillinger når det kommer til naturfoto?

Hvis du skal ta bilder ute i naturen, er det optimalt å bruke stativ – da er du sikker på at bildene blir stabile og klare. Jeg vil jo helst at folk tar seg tid til å sette seg inn i kamerainnstillingene. Bildene blir mye bedre når du setter innstillingene selv i manuell modus. Et annet tips som jeg selv bruker er å tenke forgrunn, motiv og bakgrunn. Da får du et motiv med helhet.

Du har etter hvert bevegd deg over mot surfefotografi. Hva er viktig å tenke på når du tar bilder av objekter i bevegelse?

Surfefotografi og actionfoto setter litt krav til deg som fotograf. Ting skjer gjerne raskt og du må klare å fryse bevegelser. Det vil si at du må bruke hurtige lukkertider. Skal du i tillegg ta nærbilder bør du ha telelinser. Det er absolutt verdt det. Den følelsen du får når du klarer å fryse en surfer midt i en «air», den er ganske kul!

A post shared by Andreas Wolden (@andreaswolden) on

Ja, det ser utvilsomt bra ut! Men å ta gode bilder kan ta lang tid. Har du noen tips til ferske surfefotografer som kvier seg for å stå timesvis i kulden?

Haha. Her har jeg ingen tips. Jeg fryser av meg ballene hver vinter. Jeg har prøvd med hansker, men det er klumsete å bruke kameraet med store, tykke hansker. Det skal være litt ekstremt!

Til slutt – hva vil du si er målet ditt med fotograferingen?

Målet er å bli så god som mulig. Jeg har ingen ambisjoner om å leve av det – jeg trives veldig bra slik jeg har det nå, siden jeg kan ta litt oppdrag her og der.

Ingen ønsker om hvordan verden skal huske Andreas Wolden?

Vel, ydmyk som jeg er så vil jeg at folk skal si «fy faen – han var en helt awesome fotograf.»